Vírusmentes övezet: így tartsuk távol a betegségeket az otthonunktól

Nő felmossa a padló a nappaliban

Jelenleg mindenhol a vezető hírek között találkozhatunk a vuhani koronavírus (COVID-19) terjedésével, ráadásul az influenzajárvány is évről-évre rengeteg embert érint hazánkban. A sokak által ismert betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, és akár súlyos szövődményei is lehetnek. Az influenzához hasonló szezonális betegségek télen terjednek a leginkább, és sokak számára ismert, hogy milyen fontos ilyenkor a személyes higiéniai szabályok betartása, valamint az, hogy elkerüljük a fertőzési tüneteket mutató embereket. Azt azonban kevesebben tudják, mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár fontos tippet, aminek segítségével sokat tehetünk a tiszta és biztonságos otthoni környezet kialakításáért.

Mossunk gyakrabban

Egy amerikai mikrobiológus szerint a kórokozók távoltartása érdekében a törölközőket érdemes már 3 használat után, az ágyneműket pedig hetente kimosni.[1] Influenzajárvány idején is kifejezetten hasznos, ha a mosógépünk rendelkezik ún. gőztisztítási funkcióval: ezt az LG készülékeken a „Steam” vagy „TrueSteam™” megnevezés jelöli. Az LG gőzmosógépeinek Allergy Care (Allergiavédelem) programja például forró gőzzel fertőtleníti a textileket.

Figyeljünk a gócpontokra

A rendszeres és alapos takarítás mellett gyakrabban tisztítsuk, fertőtlenítsük a sokszor használt tárgyakat, naponta többször megérintett felületeket, hiszen ezek igazi gócpontjai lehetnek a behordozott kórokozóknak. Ilyenek például a kilincsek, szekrényfogantyúk, villanykapcsolók, az íróasztal vagy a konyhapult. Ne maradjon ki a tisztító-hadjáratból a mobiltelefonunk, sőt a tévé távirányítója sem. Ha otthon is rendszeresen használjuk a számítógépet, a fertőtlenítő kendővel letörlendők közé tartozik a billentyűzet és az egér felülete is.

Tisztítsuk meg a tisztítóeszközeinket

Mindegy, milyen gyakran takarítunk, ha nem fertőtlenítjük, vagy cseréljük a használt rongyokat, szivacsokat, felmosórongyot rendszeresen, csak a bennük felgyülemlett baktériumokat és vírusokat maszatoljuk szét a lakásban. A szivacsokat minden használat után fertőtlenítsük, a felmosórongyot és rongyokat, textíliákat pedig mossuk ki magas hőfokon, gőzfunkciót használva.

Mosogassunk alaposan

A mosogató környéke a kórokozók egyik kedvenc gyülekezőhelye, pedig rendkívül fontos, hogy az étkezéskor használt evőeszközeinket mindig tisztán tartsuk. Érdemes olyan korszerű mosogatógépet választanunk, amelyben szintén megtalálható a TrueSteam funkció, ami a magas hőmérsékletű gőzt veti be a szennyeződések és a kórokozók ellen. Ha a hagyományos mosogatást választjuk, ne feledkezzünk el a mosogatószivacs gyakori fertőtlenítéséről, illetve cseréjéről sem.

Tartsuk tisztán a beltéri levegőt

Zárt terekben gyakran és alaposan szellőztessünk. A fűtési szezon miatt ugyanakkor nehéz olyan optimális időszakot találni a nap során, amikor kellően alacsony a szennyező anyagok koncentrációja a kültéri levegőben ahhoz, hogy a szellőztetés valóban javítson a lakás levegőjének minőségén.

Ilyenkor vehetjük hasznát egy korszerű légtisztítónak, vagy egy antibakteriális szűrővel felszerelt légkondicionálónak, amely a polleneket és a poratka-ürüléket is eltávolítja a helyiség levegőjéből. Szintén az egészségünket szolgálja, ha plazma ionizátorral felszerelt légkondit választunk, hiszen a készülék által kibocsátott ionok a káros részecskékhez kötődnek, így sterilizálva a levegőt, valamint a helyiség és a berendezési tárgyak felületeit, miközben a kellemetlen szagokat is eltüntetik. Ezek a funkciók télen, az influenza- és fűtési szezonban abban segítenek, hogy a beltéri levegő a lehető legjobb minőségű maradjon, nyáron pedig az allergiások életét könnyítik meg.

Előző cikkünkben további tippeket olvashatsz hogyan készülj fel a vírusok elleni támadásra! Olvasd el ide kattintva!

[1] https://www.businessinsider.com/best-ways-kill-bacteria-viruses-home-2016-3?international=true&r=US&IR=T#he-washes-his-bath-towel-after-every-three-uses-1

Forrás: https://www.noguchi.hu/

Hozzászólások letiltva.