Borospince az otthonunkban

 

Jó borhoz jó borhűtő dukál!

Habár egyre többen szeretünk otthonunkban néhány üveg ízletes palackozott nedűt készenlétben tartani, kevesebben tudjuk, hogy a bor tárolásának módja legalább annyira fontos, mint az ital minősége. A hagyományos hűtőszekrényeket ugyanis alapvetően nem borok tárolására tervezték, így sokat ronthatnak kedvenc boraink ízélményén. Szerencsére már olyan esztétikus és praktikus borhűtők közül válogathatunk, amelyekben kisebb borkollekcióktól kezdve a nagyobb helyet igénylő borgyűjteményekig tárolhatjuk palackjainkat. 

A borok szerelmeseinek legnagyobb örömére a borhűtőkben olyan körülmények között tárolhatjuk kedvenc palackjainkat, mintha azok saját pincéinkben érlelődtek volna. Az alábbi bejegyzésünkben bemutatjuk a borhűtők legfontosabb ismérveit, és hogy hogyan képesek akár heteken vagy hónapokon át is megőrizni a tökéletes ízharmóniát.

Mit tud a jó borhűtő?

A borhűtők sötét vagy fekete belső tere megfelelően biztosítja a pincekörnyezetet, melyet általában hidegfényű kisméretű neonfényekkel szerelnek fel a gyártók, kizárva ezzel az esetleges hőmérséklet ingadozást, amely ronthatná a borok minőségét. Az ideális borhűtő polcain fektetett állapotban tudjuk tárolni az üvegeket, amelyek kémiailag kezeletlen, stabilan tartó farácsból készültek, elkerülve így az üledék felrázódását.

 

Mi alapján válasszak borhűtőt?

Az alábbi paramétereket figyelembe véve könnyedén eldönthetjük, milyen készüléket szeretnénk hazavinni az otthonunkba.

A borhűtő mérete

Igenis a méret a lényeg, hacsak nem szeretnénk átépíteni a konyhánkat az újdonsült borhűtőnk érkezésekor. Mielőtt választunk, mindenképp gondoljuk át mennyi hely áll rendelkezésünkre az adott helyiségben és mérlegeljük, milyen gyakran és mennyi bort fogyasztunk, azaz hány üveget szeretnénk egyszerre hűteni. Szerencsére a termékleírásban általában feltüntetik a tárolható üvegek számát, jelentősen megkönnyítve ezzel a döntést. A kisebb borhűtők kapacitása körülbelül 8 üveg, míg a nagyobb borhűtőkben akár 200 üveget is tárolhatunk.

A hagyományos hűtőkhöz hasonlóan itt is válogathatunk szabadonálló, illetve beépített modellek közül. Utóbbi remekül működhet, ha csak néhány üveg bort tárolnánk otthon, így bármikor előkaphatunk egy üveg Irsait a barátaink fogadására vagy felbonthatunk egy testes vöröset a vacsora mellé.

Hűtés módja

Megkülönböztetünk termoelektromos hűtési elven működő borhűtőket, melyek a Peltier-jelenség alapján működnek, azaz a hűtéshez szükséges energiát ebben az esetben az elektromos áram “közvetlenül” biztosítja. Ezt a hűtési megoldást általában kisméretű hűtőeszközökben alkalmazzák, kisebb méretek esetében jelenleg ez gazdaságosabb, mint más hűtési megoldás.

A kompresszoros hűtéssel működő borhűtők valamivel drágábbak, azonban hatákonyabbak és alacsonyabb a fogyasztásuk. Ez a hűtőtípus egyenletes és stabil hűtést tesz lehetővé, hátrányuk a magasabb zajszint.

Zónák száma

A borhűtők piacán egyzónás, kétzónás-, illetve több zónás borhűtővel is találkozhatunk. Az egy zónás borhűtők hátránya, hogy csak egy hőfok beállítását teszik lehetővé, így sajnos nem alkalmasak többféle bor hűtésére. A több zónás borhűtők esetében lehetőség van különböző hőfokok beállítására. Itt okkal merülhet fel bennünk a kérdés: Mennyi az ideális hőfok a különböző borok esetében?

A fiatal fehérborokat, rosékat és édes borokat 5 és 7 fok között érdemes tárolni, míg az érleltebb fehérborok 8-10 fok körül érzik magukat a legkomfortosabban. A vörösboroknál azonban jobban járunk, ha nem hűtjük le őket annyira, ideális tárolási hőmérsékletük 16-17 fok.

Műszaki paraméterek

Ahogy normál hűtőszekrényünket, úgy minden bizonnyal borhűtőnket sem időszakosan szeretnénk használni, hanem a hét minden napján, ezért gondolnunk kell az energiafogyasztásra is. A borhűtők választékában A, B, C és D energiaosztályból választhatunk, a jelenleg elérhető legmagasabb energiaosztály az A++.

Amennyiben olyan helyiségben szeretnénk elhelyezni a borhűtőnket, ahol sokat tartózkodunk, akkor ügyelnünk kell a zajszintre. A 30-40 dB körüli zajszinttel rendelkező hűtők már viszonylag csendesnek bizonyulnak.

Az alapvető műszaki paraméterek mellett érdemes megfontolni a kiegészítő funkciókat is. Mint manapság sok készülék, a borhűtők is rengeteg extra funkcióval rendelkeznek. A LED-világítás, a digitális hőmérséklet-kijelző vagy a biztonsági retesz segítenek extravagánssá és igazán egyedivé tenni kedvenc borhűtőnket.

 

Az új tudással felvértezve már bátran böngészhetsz borhűtő kínálatunkban ezen a linken, hogy boraid megkapják a kiérdemelt törődést!

 

Ha te is úgy döntöttél, hogy szívesebben tárolnád kedvenc palackjaidat egy stílusos borhűtőben, látogass el webáruházunkba vagy üzleteink bármelyikébe, ahol kedvedre válogathatsz a Candy,  a Guzzanti és a Dunavox professzionális termékei közül. 

 

Hozzászólások letiltva.