Hogyan válasszunk új fagyasztót?

Döntsünk okosan: hasznos tippek szakértőinktől

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor valami már megint nem fér be a hűtőbe vagy amikor rendszeresen legózni kell a fagyasztanivaló zacskókkal a fagyasztószekrényben, nem beszélve arról, ha valami figyelmeztetés nélkül hirtelen elromlik. Ha kicsi a hely az ételeknek, éppen meghibásodott a készülék vagy az Otthon Melege Program keretében kicserélnék elavult gépünket egy környezettudatosabbra, akkor szakértőink segítenek a választásban.

Először is el kell döntenünk, hogy mi számunkra a legfontosabb egy fagyasztó esetén: a méret, az energiatakarékosság, a minőség vagy az ár. Nem utolsó sorban pedig tudnunk kell, hogy fagyasztószekrényre vagy ládára van-e inkább szükségünk.

 Milyen és mekkora helyünk van?

A rendelkezésre álló hely tulajdonképpen meghatározza jövőbeni készülékünk méretét is, és alapvetően megszabja, hogy fagyasztószekrényt, fagyasztóládát vagy esetleg beépíthető fagyasztót tudunk elhelyezni az otthonunkban. Akármekkora helyünk is legyen, nagyjából számolhatunk úgy, hogy egy személynek körülbelül a 40 literes űrtartalmú fagyasztóméret az ideális.

Ha tehetjük, fagyasztónkat ne tegyük olyan helyiségbe, ahol jellemzően meleg van, hiszen minél alacsonyabb a szoba hőmérséklete, mélyhűtőnk annál gazdaságosabban tud működni. A megfelelő hőmérséklet azonosításához a készüléken található klímaosztály besorolás (SN-N-ST-T) jó támpont, a legtöbb modern készülék azonban 15-35°C között megbízhatóan működik. Ne feledjük, a fagyasztó működése zajjal jár, ezért ha lehet, kevésbé frekventált helyre állítsuk, ahol a kondenzátornak megfelelő szellőzést biztosítunk!

Fagyasztóláda vagy fagyasztószekrény?

A termékkategóriában alapvetően három típust különböztetünk meg: vannak fagyasztóládák, fagyasztószekrények, vagy más néven álló fagyasztók és beépíthető fagyasztók.

  • A fagyasztóládák előnye, hogy azonos űrtartalomnál nagyobb tárolóhelyet biztosítanak, mint a szekrények, illetve polcok híján nagyobb méretű ételeket, italokat is tárolhatunk bennük. Általában alacsonyabb az energiafogyasztásuk, mint a fagyasztószekrényeké, kevésbé jegesednek, és tovább tartják a hőt (kb. 50 óra) is, ami áramszünet esetén jól jöhet. Talán egyetlen hátrányuk a hozzáférhetőség, hiszen ha kisebbek vagyunk, nehezen érjük el a nagyobb méretű ládák alján található élelmiszereket.
  • A fagyasztószekrények, illetve álló szekrények előnye, hogy rekeszeinek köszönhetően átláthatóbbak, mint a „feneketlen” ládák, és nem foglalnak el akkora helyet a rendelkezésre álló térből. Visszamelegedési idejük átlagosan kb. 30 óra.
  • A beépíthető fagyasztókat általában azért kedvelik a vásárlók, mert a berendezés „részévé válhatnak”, ám ne feledjük, hogy ha fagyasztónk például a konyhában áll, a főzés miatti magasabb átlagos hőmérséklet révén az energiafogyasztásuk is nagyobb lehet.

Energiafogyasztás

Az energiaosztályba (D-A+++) sorolást az éves energiafogyasztás és a készülék tárolókapacitása alapján határozzák meg. Egy „A+++” készüléknek körülbelül fele akkora a fogyasztása, mint egy „A+” osztályba tartozó modellnek, és nagyságrendileg harmadannyit fogyaszt, mint egy „A++”-os készülék. Minél magasabb energiaosztályú tehát egy fagyasztó, annál energiahatékonyabban működik, így vásárláskor érdemes a magasabb árkategóriába eső, de környezetbarátabb megoldást választani, hogy később spórolhassunk a villanyszámlán.

Funkciók és árak

Akármilyen fagyasztót is választunk, mindenképpen érdemes olyat nézni, ami már No Frost rendszerrel kapható. A No Frost lényege, hogy a fagyasztó jegesedésmentesen üzemel, így nem kell külön leolvasztani, tehát időt és energiát takaríthatunk meg. A jobb minőségű gépekben ez a funkció már alapértelmezett. Néhány készülék már „Ajtó nyitva” riasztóval is el van látva, ez sokszor jöhet jól a mindennapokban. A különböző modern ventilációs rendszereknek köszönhetően ma már egyenletes hőmérséklet biztosítható a fagyasztó minden polcán, ami az élelmiszerek szempontjából is hasznos, és energiát is megtakaríthatunk. Ezekre tehát érdemes odafigyelni fagyasztóládánk vagy -szekrényünk kiválasztásakor még akkor is, ha egy picivel többet kell áldozni miattuk az új gépre. Nézzen körül legjobb ajánlataink között!

 

Tippek a fagyasztó használatához

  • A hőfokszabályozót elég, ha kb. -18°C-ra állítjuk, ennél alacsonyabb hőmérsékleten ugyanis nem érdemes az élelmiszereket hűteni, mivel eltarthatósági idejük attól nem változik, a készülék energiafogyasztása azonban lényegesen megnő. 1 °C különbség már akár 6-8%-kal növelheti az energiafelhasználást. A korszerű fagyasztókon választhatjuk az energiatakarékos funkciót is.
  • A készülék gazdaságosabban működik, ha tele vagy közel tele van. Ha sok az üres hely a fagyasztóban, feltölthetjük jégakkuval vagy vizes tasakokkal is.
  • Ha megbízhatóbb márkát választunk a vásárláskor (pl.: AEG, Bosch, Electrolux, Gorenje, Liebherr, LG, Siemens, Whirlpool), később többet spórolhatunk a számlákon.
  • Időnként ellenőrizzük, hogy jól záródik-e a fagyasztónk ajtaja, hiszen a gazdaságos működéshez ez elengedhetetlen. Ne nyitogassunk azonban túl gyakran az ajtót!

Mielőtt tehát fagyasztószekrényt vagy fagyasztóládát vennénk, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mit is várunk el egy terméktől, és hogy pontosan mire is van szükségünk, ugyanis ma már rendkívül széles az elérhető termékpaletta. Ha esetleg hűtőgépcsereprogram keretében szeretne régi készülékéről egy újra váltani, pontosan mérje fel igényeit, illetve lehetőségeit, és amennyiben segítségre van szüksége a megfelelő készülék kiválasztásához, szakértő értékesítőink várják Önt üzleteinkben az ország 68 pontján.

Értesülj elsőként fagyasztó akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.