Hűtővásárlás: Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venned

Modern, harmonikus beépített konyha

Egy jól megválasztott hűtő nagyban megkönnyíti a család mindennapjait, egy elavult technológiával viszont könnyen a gyakori leolvasztás és a gyors ételromlás áldozataivá válhatunk. Nyáron különösen nagy szerepet kap háztartásunk egyik legfontosabb tagja, ezért sokan ilyenkor döntenek egy új készülék vásárlása mellett. De hogyan lehetsz biztosak abban, hogy nem nyúlsz mellé? Összegyűjtötte azokat a márkától független szempontokat, melyeket érdemes átgondolnod a vásárlás előtt.

Ekkora az ideális hűtő

Hiába választasz kényelmes kialakítású, modern külsejű hűtőszekrényt, ha nem használod ki a méretét vagy pont, hogy sakkozni kell a bepakolásnál. A hűtő méretének meghatározásakor először érdemes lemérni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhában. Ez után gondold át, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben szoktál romlandó élelmiszereket vásárolni. Általánosságban elmondható, hogy 40-60 liter/fő hűtőtérrel érdemes számolni, egy négyfős család számára tehát minimum egy 240 literes hűtő az ajánlott.

 

A legkeresettebb technológiák és funckiók

A vásárlók a jegesedésmentes NoFrost vagy FrostFree technológiákat keresik a leginkább. A hagyományos gépektől eltérően az ilyen jelöléssel ellátott készülékek hátulján nem képződik dér vagy jég, így amellett, hogy nem kell bajlódni a leolvasztással, higiénikusabb és hatékonyabb is marad a gép. Kialakítás tekintetében az igények szerint választhatsz alul- vagy felülfagyasztós kombinált hűtőt, amerikai típusú Side by Side kialakítást vagy akár négyajtós, ún. French Door készüléket is. Ma már olyan funkciókat is választhatsz, mint az antibakteriális védelem, a frissentartó rekesz, a digitális kijelző, a nyitott ajtó jelzés vagy a vakáció üzemmód. A vásárlás előtt érdemes mérlegelni, milyen extra funkciókra lehet valóban szükséged, hogy ne terheld feleslegesen a pénztárcádat.

 

Fontos az energiahatékonyság

A hűtők napi 24 órában dolgoznak értünk, ezért magától értetődő lehet, hogy a villanyszámlán is nagyságrendi tételként szerepelnek. Egy energiahatékony géppel rengeteg pénzt spórolhatsz, miközben kíméled a környezetet is. Ha most vásárolnál készüléket, tartsd észben, hogy idén év elején változtak a termékeken megtalálható energiacímkék – míg korábban az „A +++” besorolás volt a legjobb energiabesorolás, 2021 januártól már az F osztályt kell keresni.

Erről bővebben ide kattintva olvashatsz!

 

Már vásárlás előtt gondolj a karbantartásra

Mielőtt a fenti szempontok alapján vad válogatásba kezdenél, érdemes arra is gondolni, hogyan marad majd hosszú távon is megbízható társ az új készülék. Szabadon álló hűtők és fagyasztók esetében a fal vagy bútor mellett 3-5 cm helyet érdemes hagyni a gépnek, hogy az kényelmesen szellőzhessen. Normál használat mellett a nem No Frost hűtőket félévente ajánlott leolvasztani, jegesedésmentes termékek esetén pedig hasonló időközönként ajánlott egy fertőtlenítő tisztítás. Utóbbira használhatsz kifejezetten hűtőkhöz ajánlott tisztító spray-t, a maximalisták pedig egy hűtőszagtalanítóval tarthatják fenn a tiszta polcok illatát. Ha most cserélnéd le a hűtődet, a régi készülék sorsán sem kell sokat gondolkodnunk, hiszen az elektronikai áruházak ingyenesen elszállítják korábbi készüléket.

Válogatásra fel! Nézd meg széles hűtő és fagyasztó kínálatunkat ide kattintva!

Hozzászólások letiltva.