Páraelszívó kisokos

Ha szeretnénk, hogy konyhánk hosszú távon megőrizze eredeti állapotát, hogy a falak ne penészesedjenek, hogy a főzés-sütés közben termelődő rengeteg gőz és pára ne tegye tönkre bútorainkat, a legjobb választás egy megfelelő páraelszívó. A régi tévhitek már rég megdőltek, a modern készülékek nemcsak hatékonyak és csendesek, de akár a konyhánk ékévé is válhatnak. Mielőtt elveszve éreznénk magunkat a rengeteg típus közt, vegyük sorra, milyen szempontoknak kell megfelelnie egy ilyen berendezésnek!

 

 

 

Kockás papír, ceruza

A szükséges páraelszívó kapacitás nagyban függ konyhánk méretétől és főzési szokásainktól. A konyha méretéből könnyen tudunk egy irányértéket számítani, mégpedig, ha az alapterületet és a belmagasságot méterben számítva összeszorozzuk egymással, és az így kapott számot felszorozzuk tízzel. Az így kijött eredmény egy minimum értéknek felel meg, például (3 m x 4,5m x 2,7m) x10 = 364,5. Ebben az esetben a helység légterét egy 364,5 m3/óránál magasabb kapacitású eszközzel már hatékonyan tudjuk keringetni.

Miután számba vettük konyhánk méretét, gondoljuk azt is végig, milyen főzési rutinnal rendelkezünk:

  • 300-400 m3/óra – ha ritkábban főzünk, és akkor is gyorsan készítjük el az ételeinket
  • 400-500 m3/óra – ha 3-4 tagú családnak főzünk, közepes méretű konyhában, különféle főzési módszereket alkalmazva
  • 600 m3/óra – nagy családosoknak, akik akár félnapos családi programként főznek, akik nagyobb létszámú összejöveteleket rendeznek, netán egzotikus, erősen fűszeres ételeket készítenek.

 

 

A tökéletes elhelyezéshez a tökéletes típus

Attól függően, hogy hova szeretnénk elhelyezni az elszívót különböző típusok közül választhatunk:

 

  1. Teleszkópos: Szekrénybe építhető vagy kihúzható páraelszívóknak is nevezik őket, ez az egyik legnépszerűbb terméktípus. Egyszerűen beépíthető a konyhaszekrénybe és éppen ezért abszolút helytakarékos megoldás. Ilyen például a GORENJE BHP523E10X páraelszívó is, mely 322 m3/óra szívóteljesítménnyel, három állítható szívófokozattal, LED lámpákkal és maximum 67 dB zajszinttel áll szolgálatunkra.
  2. Fali: Sokféle designban, színben és kivitelezésben kaphatók. A forma mellett a kapacitás szempontjából is nagy a választék, hisz 350 m3/órától egészen 1250 m3/óráig terjed a skála. Előnyük, hogy könnyen tisztítható szűrővel rendelkeznek. Viszonylag nagyobb méretű, de annál impozánsabb megjelenésű az ELECTOLUX EFB60460OX kürtős páraelszívó, amely 603 m3/óra kapacitással bír, emellett korszerű energiatakarékos LED világítással szinte beragyogja az egész főzőlapot, és TYPE15-ös színszűrővel biztosítja számunkra a tiszta levegőt.
  3. Kürtőbe építhető: Ezek a típusok különböző méretű, már meglévő kürtőkbe építhetőek be. Ezek a típusok is rendelkeznek vezérlési felülettel, mint más páraelszívók, ez lehet tolókapcsolós, elektronikus, mechanikus vagy távvezérlős, valamint normál vagy halogén világítással is fel vannak szerelve.
  4. Hagyományos: Kisebb alapterületű konyhákba ajánlott, helytakarékos, egyszerűbb készülék. Önálló vagy pultba épített főzőlapok fölé ajánlott, nem szükséges hozzá faliszekrény, hanem önmagában is felszerelhető a falra. Egy- vagy kétmotoros kiszerelésben, 100 és 400 m3/ óra közti szíváskapacitással kaphatók.
  5. Konyhasziget fölé építhető: Elsősorban konyhai főzőszigetek fölé érdemes ilyet telepíteni, de ritkább esetben, ha például a főzőlap ablakkal szemben kerül elhelyezésre akkor is ez a típus lesz számunkra alkalmas, melyet a mennyezetről tudunk lelógatni. A Gorenje IDQ 4545 X elszívót válasszuk, ha kis méretre (40cm széles), nagy kapacitásra (670 m3/h) és állítható, négy különböző erősségű szívófokozatra van szükségünk.

Kivezetés vagy keringetés

A páraelszívók külső megjelenésén és elhelyezésén túl van még egy fontos kérdés, amiben döntést kell hoznunk. Ez nem más, mint az üzemmód. Ha megoldható a kivezetett vagy más szóval direkt bekötésű páraelszívó beszerelése, akkor mindenképpen ezt válaszuk, hisz ebben az esetben a konyhában beszívott levegőt a falon kivezetve a szabadba engedi ki a készülék.

A másik megoldás, ha a konyha elhelyezkedése nem ad lehetőséget a kivezetésre, hogy használjuk a keringetett üzemmódot, mely során a beszívott levegő egy zsírszűrőn és egy szagtalanító filteren keresztül megtisztítva a készülék tetején át visszaáramlik a légtérbe. Egyes páraelszívók aktívszén szűrővel is használhatók, amely hatékonyan semlegesíti a szagokat. Az aktívszén kapacitása azonban lassan telítődni kezd a használat során, így 4-6 havonta érdemes cserélni, a szűrő fém részét pedig ezzel egy időben tisztítani.

 

 

Új funkciók, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni

Vannak gyártók, amelyek nem elégednek meg a jóval, hanem a kiválóra törekednek. Az általuk fejlesztett új funkciókat nem hagyhatjuk ki a kisokosból.

A NEFF legjobb extra funkció között van például az Ambient Light, ami fénytompítással teszi kellemesebbé és személyre szabhatóvá a konyhai világítást. Az Efficient Drive a hihetetlen csendességért és energiatakarékosságért felel, melyet az új motortechnológia tesz lehetővé. Egyetlen ujjal, könnyen elvégezhetők a vezérlőpanel beállításai, ha a gépünk Touch Control-lal van felszerelve, és ha mindez nem volna elég, az Automatikus levegőérzékelő funkció már önmagától elvégzi a szívási intenzitás beállítását a konyhai levegő aktuális állapotától megfelelően.

Az okosfunkciók terén a Bosch sem adja lejjebb, a Home Connect funkció által a háztartási készülékek használata még jobban alkalmazkodik a mindennapi életünkhöz, ráadásul a páraelszívóikat a Perfect Air szenzor, vagyis automatikus vezérlés tesz még tökéletesebbé.

És persze ne hagyjuk ki a sorból a Gorenje újdonságait sem! Az AdaptTech funkciónak köszönhetően egy speciális érzékelő detektálja a levegőben lévő piszok, gőz, gáz, illetve pára jelenlétét, és ha ez meghaladja az általunk előre beállított szintet, magától bekapcsol a készülék, a szükséges mértékre növelve a teljesítményt. Az innovatív AdaptAir technológia a levegő egyenletes elszívását biztosítja az elszívó teljes felületén, valamint a speciális AdaptAir terelőlapok kinyílásával és záródásával a készülék zajszintje is csökken, amellett, hogy egyúttal a gőz, a zavaró ételszagok és minden más szennyeződés is távozik a konyha levegőjéből.

Bónusz recept

És végül az alábbi sült farkassügér receptet ajánljuk a NEFF konyhájából! Mindazoknak, akik nemcsak a minőségi ételek fogyasztásában, de az elkészítésükben is örömüket lelik!

Éppen a konyhádat tervezed? Akkor biztosan érdekesnek találod majd a mosogatógép és szárítógép kisokosainkat is! Olvass bele beépíthető konyhai termékek katalógusunkba is inspirációért és ötletekért.


Ha Te is szeretnéd megóvni lakásodat és családodat a kellemetlen ételszagoktól, a falakat a penészesedéstől, fedezd fel páraelszívó kínálatunkat 
webáruházunkban, vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét!

 

Értesülj elsőként páraelszívó akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.