Porszívó kisokos

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a hatékony takarítás alapja egy kiváló minőségű porszívó vagy takarítógép. Álló vagy hagyományos, porzsákos vagy porzsák nélküli, csak szárazon vagy nedvesen is használható, vezetékes vagy vezeték nélküli, allergia-szűrős, esetleg extra halk… Ma már annyiféle típus közül választhatunk, hogy első ránézésre nem csoda, ha elveszve érezzük magunkat a kínálat láttán. Nézzük, melyik a számunkra leginkább megfelelő választás!

Mindenekelőtt azt kell figyelembe vennünk, hogy főként milyen az otthonunk padlója. Parketta, kő vagy esetleg padlószőnyeg van a legtöbb helyiségben? Esetleg vegyesen található ez is, az is? Az sem mindegy, hogy a lakáson belül vannak-e lépcsők! Szintén fontos befolyásoló tényező, hogy tartunk-e háziállatot, allergiások vagyunk-e a porra, illetve, hogy mennyire zavar minket a porszívó hangja.

Mielőtt a konkrét márkák közt kezdenénk válogatni, gondoljuk végig a lakásunk és a családunk főbb jellemzőit, majd nézzük meg, hogy az alábbi padlóápoló termékek közül melyik lehet számunkra az ideális!

 

 

Porszívó típusok

Morzsaporszívók

Az apró, könnyű morzsaporszívókkal nem lehet kitakarítani egy teljes otthont, ugyanakkor remek szolgálatot tehetnek, ha kisebb, sürgős feladatokat kell elvégeznünk. Sok a morzsa a padlón egy-egy étkezés után? Macskánk kihordja a cicaalmot a tárolóból? Ilyenkor nem kell a seprűvel vagy a nagyobb porszívóval vesződni, elég, ha kéznél van a morzsaporszívó. Mint „nagytestvéreiknél”, itt is ügyeljünk a minőségi kivitelezésre és a teljesítményre! Emellett figyeljünk oda arra, hogy egy töltéssel milyen feltételekkel, és hány percig alkalmazhatjuk kis porszívónkat. Az Electrolux Rapido ott is helytáll, ahol más porszívók feladják – váltakozó száraz és nedves környezetben. Akármi is ömlött ki, liszt vagy víz, a Rapido könnyedén elbánik vele, így segít a sürgős vészhelyzetekben.

Botporszívók

A botporszívók gyakorlatilag meghosszabbított kézi porszívók. Előnyük, hogy kényelmesen, vezeték nélkül használhatók, a morzsaporszívókhoz képest rendes szívófejjel vannak ellátva és kis helyen is elférnek. Remek kiegészítő termékek lehetnek, ha a rendes porszívónk mellett örökre elfelejtenénk a seprű és lapát kombinációt. A Bosch BBH21622 vezeték nélküli típusa könnyen használható, tárolható és tisztítható, hála a kis súlynak és az EasyClean tisztítási rendszernek.

Hagyományos porszívók

Amennyiben sok lépcső található az otthonunkban, elsősorban kőlap vagy parketta járófelületeink vannak és fontos a rugalmas mozgathatóság, a legjobb, ha egy hagyományos porszívóra nevezünk be. Ezek a modellek kifejezetten jól teljesítenek a sima felületű padlókon, könnyű kivitelezésüknek köszönhetően pedig nem okoz gondot a mozgatásuk. Választhatunk porzsákos, illetve porzsák nélküli típusok közül is.

Porzsák nélkül a porszívó egy vízzel teli tartályba vagy egy száraz portartályba gyűjti össze a koszt. Előnye ezeknek a típusoknak, hogy nem kell a porzsák beszerzésével vesződnünk. Az Electrolux ECC44EB porszívója új fejlesztésű szívófejének köszönhetően hatékony poreltávolítást garantál mind kemény felületen, mind szőnyegen, az egyszerűsített nyitási funkcióval ellátott XL méretű portartály pedig megkönnyíti és lerövidíti a tartály ürítését.

Amennyiben porzsákos készülék mellett döntünk, választhatunk többször használatos textil és eldobható papír vagy polipropilén porzsákok között. Előbbiek a környezetet jobban kímélik, mivel nem termelnek annyi szemetet, ürítésük ugyanakkor a portartályos megoldáshoz hasonlóan kifejezetten kellemetlen lehet. A Samsung VC07M25F0WP/GE porszívó könnyű, mégis erőteljes készülék, remekül szűri az allergéneket, energiahatékonyságának köszönhetően óvja a környezetet és az EZClean Cyclone szűrőnek hála kevesebbszer kell porzsákot cserélnünk.

Állóporszívók

Padlószőnyeg vagy sok különálló szőnyeg esetében jó választás lehet a tengerentúlon igen népszerű állóporszívó. Előnye, hogy szőnyegen kifejezetten jól teljesít, általában a hagyományos porszívóknál nagyobb tartállyal rendelkezik és könnyű elpakolni, mivel nem kell vesződni a gégecsővel. Hátránya, hogy takarítás közben az egész készüléket mozgatnunk kell, így sokak számára nem túl kényelmes a használata.

Robotporszívók

A robotporszívók előnye, hogy teljesen önműködőek, így nem kell időt pazarolnunk a takarítás ezen részére. Minimalista, nem zsúfolt otthonokban a nagyobb takarítások közti kisebb tisztítást könnyedén elvégzik, mindezt akár úgy, hogy otthon sem vagyunk. A prémium modellek kikerülik a vezetékeket és szűk helyekre is beférnek. Az Electrolux PI91-5SGM robotporszívó gyakorlatilag elvégzi helyettünk a munkát. Az exkluzív 3D Vision System tűpontos lézeres navigációval térképezi fel a helyiséget és határozza meg a takarítás útvonalát, így a készülék sosem akad el és nem hagy ki sarkokat. Kisebb küszöbökön is képes áthaladni, okostelefonunk segítségével pedig könnyedén vezérelhetjük távolról is.

 
Figyeljünk oda választáskor!

Motorteljesítmény

Az elektromos teljesítmény száma a porszívó maximum fokozaton mért energiafelvételét mutatja meg. Az Európai Unió által történt szabályozás értelmében a 2014-ben meghatározott 1600 W helyett 2017 óta már csak maximum 900 W teljesítményű készülékek kaphatók a piacon (kivéve kifutó típusok). Természetesen ez nem befolyásolja a porszívók hatékonyságát, csak környezetkímélőbbé teszi működésüket.

Szívóteljesítmény

Egy porszívó esetében a hatékonyság igazi mérőszáma a szívóteljesítmény, ami jellemzően 200-500 W között mozog, és a porszívófejnél mért szívóerőt mutatja meg. Ennek köszönhetően az energiacímkén ma már nem csak a motor teljesítményét találhatjuk meg, hanem azt is, hogy az adott készülék milyen erővel szív szőnyegen, illetve keménypadlón. Minél hatékonyabban teljesít a porszívó, annál jobb betűjelzést kap (az A a legjobb, a G legrosszabb értéket jelöli).

Többre vágysz?

Ma már olyan készüléket is választhatsz, amivel egyszerre tudhatod le a porszívózást és a felmosást. A Philips aqua porszívó és felmosórendszer mindig kéznél van a gyors, mindennapos takarításhoz. A PowerCyclone technológia erőteljes porszívózási teljesítményt nyújt egy lepésben, az egyedülálló felmosórendszer szabályozza a vízmennyiséget, így folyamatosan optimális nedvességszintet biztosít a takarítás során, bármilyen keménypadlón.

 
A gyártóknak köszönhetően ma már az állattartók is választhatnak kifejezetten rájuk szabott készülékeket. A speciális szívófejeknek köszönhetően a lehető leghatékonyabban képesek összeszedni a házi kedvencek elhullatott szőreit. Az Electrolux Animal Care porszívó nemcsak extra halk, de turbó fejének köszönhetően minden szőrszálat összeszed, az anti-odour porzsák pedig nem engedi ki a kellemetlen szagokat. A Bosch Zoo állóporszívó vezeték nélküli kivitelezésének köszönhetően mindig használatra kész. A benne található motorizált ProAnimal kefe hozzávetőleg 5000 fordulat/perc sebességgel működik, így bármilyen padlófelületen alapos tisztítást végez.

 

Egyes porszívókat nem ajánlanak por vagy egyéb allergiával küzdők számára. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hatékony az egyes modellek szívófeje, illetve, hogy milyen minőségű szűrőrendszeren keresztül juttatják vissza a beszívott levegőt az éppen takarított helyiségbe. Az Electrolux UltraOne Green burkolatai újrahasznosított anyagból készülnek, a készülék hasonló táraihoz képest 65%-kal kevesebb energiát fogyaszt, így igazán környezetbarát megoldást nyújt. Ráadásul a hatékony porfelszívási teljesítmény mögött nemcsak egy nagy teljesítményű motor áll, hanem egy kiváló szívófej is, így ez a porszívó bátran ajánlható allergiával küzdők számára is.

Eldöntöttük, hogy melyik porszívóra vágyunk, de vásárlás előtt kipróbálnánk a boltban? Vagy további szakértő segítségre van szükségünk? Bárhogy is legyen, az Euronics országszerte elérhető üzleteiben az eladók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legjobb, az igényeinknek leginkább megfelelő porszívóval térhessünk haza, és végre tényleg gyerekjáték lehessen a takarítás!

 

Értesülj elsőként porszívó akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.