Tablet kisokos – Mire érdemes odafigyelni táblagép vásárlásakor?

A táblagép vagy ahogy mindenki hívja, tablet egy olyan multifunkcionális eszköz, ami rengeteg variációs lehetőséget hordoz magában. Hasonlít az okostelefonra, de nagyobb, hasonlít a notebookra is, de nincs billentyűzete: egyik sem és közben kicsit mind a kettő. Éppen ez adja a táblagépek valódi előnyét, hogy könnyedén formálhatjuk, átalakíthatjuk funkcióit az igényeinknek megfelelően. Tökéletes választás azoknak, akik szeretnek nyitottan gondolkodni a világról, akik sokat utaznak a munkahelyük és otthonuk vagy épp különböző országok között, vagy bármilyen okból szeretik, ha az őket kiszolgáló gépeket személyre tudják szabni. De hogyan is válasszuk ki a leginkább nekünk valót? Íme, az Euronics szakértő tanácsai!

Üzemidő

Az egyik legfontosabb szempont az üzemidő hossza, hiszen a táblagépek lényege az okostelefonok mobilitásának és a laptopok üzemindejének lehető legjobb ötvözése. Ha túl rövid az üzemidő, és ezáltal a konnektorhoz vagyunk kötve, akkor lehet, hogy jobban járunk egy laptoppal, amin valószínűleg egyszerűbben tudunk gépelni. Ellenben, ha jól bírja az akkumulátor, akkor a tableten való levelezés, netezgetés fényévekkel nagyobb élvezeti értékkel bír, ahhoz képest, mintha ugyanezt egy telefonon tennénk.  Az akkumulátor teljesítményét általában mAh (milliamperóra) mértékegységgel jelölik. Értelemszerűen minél nagyobb ez a szám, annál hosszabb az üzemidő. Azt is fontos tudni, hogy minél nagyobb a kijelző, annál több energiát fogyaszt a készülék egységnyi idő alatt. Könnyebbséget jelent, hogy általában azt is feltűntetik a gyártók, hogy az előzetes tesztelések alapján egy töltéssel hány óra aktív használatra alkalmas a készülék. A választott tablet minimum 6-8 óra üzemidővel rendelkezzen, ez általános használatra biztos, hogy elengedő lesz.

Hogyan fogjuk csatlakoztatni az internetre?

Talán magunktól nem is jutna eszünkben ez a kérdés, pedig a tabletek esetében már a termék kiválasztásánál is érdemes erről gondolkodnunk. Természetesen Wifi kapcsolat már minden okos készülékről létesíthető, azonban a táblagépek jellegzetessége, hogy alapvetően nincs bennük azonosító SIM kártya, mint a mobilokban, és a pendrive-szerű internetmodemek használata is kevésbé praktikus megoldás. Igen fontos kérdés tehát, hogy hogyan lesz netünk akár a mező közepén is! Célszerű megoldás, ha mobilnetünket osztjuk meg. Ha ezzel nem elégednénk meg, esetleg nem elegendő a mobilnet keretünk, akkor legjobb, ha olyan tabletet választunk, aminek típusa mellett feltüntetik a „Cellular” kifejezést. Ennek lényege, hogy önálló mobilinternet szolgáltatást igényelhetünk hozzá, egy, a telefonok esetében is használt nano-SIM kártya segítségével.

Memória

Örökzöld szempont nagyjából minden okoseszköz esetében a belső memória (ROM) mérete és bővíthetősége. Táblagépek esetében 8 és 128 GB közötti tárhellyel találkozhatunk a piacon. Általános használatra, netezésre már  8 GB is elég tud lenni. Amennyiben ezt túl kevésnek találnánk, akkor egy 32 GB-os készülékkel biztosra mehetünk. Ha esetleg használat közben realizálnánk, hogy sehogy sem jövünk ki a memóriakeretből, akkor se essünk kétségbe, mert a legtöbb, jelenleg a piacon elérhető tablet memóriája bővíthető SD kártyával. Ha netán készülékünk mégsem bővíthető, a problémát akkor is meg tudjuk oldani, mégpedig egy felhőalapú tárhely-szolgálatátással mint például az iCloud, a OneDrive vagy a Dropbox.

Súly és méret

Fontos eldöntendő kérdés a súly és a méret. Ehhez a legjobb, ha előre megfogalmazzuk, hogy mire és hogyan szeretnénk használni a megvásárolni kívánt tabletet, és milyen preferenciáink van. Legyen inkább kicsi és könnyű, vagy legyen inkább nagyobb, cserébe nem bánjuk, ha egy picit nehezebb? A legelterjedtebbek a 7 és 12 col közti képátmérőjű készülékek, amik könnyen elférnek egy kisebb táskában vagy retikülben is. Elérhetőek ennél jóval nagyobb, akár 18 col átmérővel rendelkező eszközök is, melyek kiemelkedő vizuális és használati élményt adnak, de éppen méretük miatt praktikusabb otthoni használatra szánni őket.

Kijelző felbontása

Azt már mindenki tudja, hogy a kijelzők felbontását általában pixelben adják meg, de hogy a táblagépek világában milyen felbontási paraméterek tesznek eleget a használhatósági, élvezeti elvárásoknak, az már talán kevésbé ismeretes. Amit érdemes tudni, hogy a különböző képátlóval rendelkező kijelzők általában különböző képaránnyal is rendelkeznek (például egy 7 colos tabletnél 16:9-es képaránnyal, míg egy 8 colos esetében 4:3-as képaránnyal). Ha nincsenek különleges elvárásaink, akkor egy 7 colos tableten az 1024×600 vagy egy 8 coloson az 1024×768 képponttal már megfelelő képet fogunk kapni. Ezekkel a paraméterekkel valószínűleg még minimálisan látható

ak lesznek az egyes képpontok, de épp csak olyan mértékben, hogy egy általános felhasználó számára egyáltalán nem lesz zavaró. Ha azonban mindenben a legjobb minőségre törekszünk, válasszunk HD vagy full HD tabletet!

Kiegészítők

A tabletek esetében is érdemes odafigyelni a részletekre. Fontos kiegészítő például a tok, mely megvédi készülékünket az esetleges balesetektől, karcolásoktól. Ha pedig munkához vagy kifejezetten hosszabb szövegek bevitelére használjuk tabletünket, válasszunk mellé billentyűzetet, aminek segítségével sokkal gyorsabban és pontosabban gépelhetünk. Sőt, ma már olyan cool termék is kapható a piacon mint a billentyűzettel felszerelt tok.

Ugyancsak hasznos kiegészítő lehet számunkra egy, a saját táblagépünkkel kompatibilis toll vagy ceruza, mely nem csak a képernyőn való írást teszi könnyebbé, de lehetővé teszi, hogy akár egészen komoly rajzokat készítsünk a tableten. Ilyen a kifejezetten iPad-ekhez készült Apple pencil vagy például a Samsung Tab S4 táblagéphez ajánlott S Pen nevű „csodaceruza”.

E-Book olvasó

Ha kizárólag olvasásra használnánk a tabletet, fontoljuk meg, egy olyan e-book olvasó beszerzését, mint amilyen az ALCOR Myth Eink ebook olvasó. Előnye a tablettel szemben, hogy jóval kedvezőbb áron hozzáférhető, a képernyőt olvasáshoz tervezték, vagyis kellemesebb a szemnek, és nem mellesleg az üzemideje is hosszabb.

 

Hibrid modell

Ha esetleg nem tudnánk dönteni a notebook és a tablet között, válasszunk hibrid modellt! Ezek a készülékek ugyanis a notebook funkcióival és előnyeivel bírnak, de a képernyő és a billentyű 360 fokban állítható, vagyis mindkét irányba lecsukhatjuk a gépet. Az érintőképernyőnek köszönhetően pedig ilyenkor tabletként is működnek. A Lenovo Yoga 530 14″ 81H90015HV ilyen készülék, ráadásul full HD képminőséggel és 128 GB-nyi SSD típusú háttértárral rendelkezik. Lehet valami még ennél is profibb?

Álmaid tabletjének kiválasztásához fedezd fel kínálatunkat a webáruházunkban vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét, és ha további információkra van szükséged, kérd szakértőink segítségét!

Értesülj elsőként tablet akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.