AVX
AVX Ethiopia Yirgacheffe Szemes kávé, 250 g
  • Cikkszám: 288130
AVX

AVX Ethiopia Yirgacheffe Szemes kávé, 250 g

  • Cikkszám: 288130
3 999 Ft / db
Termékenként elérhető hűségpontok:
39 Pont
db
  • Jótállás az ÁSZF-ben foglaltak szerint
  • Egységár: 15 996 Ft / kg
Házhozszállítással is elérhető
Az ország bármely pontjára
akár 1-3 munkanapon belül, 1 490 Ft

Alaptulajdonságok

Alapadatok
Súly
250 g

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Yirgacheffe

Tengerszint feletti magasság: 1700 - 2200 méter

Fajta: Heirloom

Feldolgozási mód: Mosott, majd napon szárított

Részletes ismertető

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe.

Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-kal több fajta található meg itt.

Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.

A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.

A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Yirgacheffe régióból számos különböző ízprofilú kávé érkezhet. A citrusostól a florálison át a fűszeresig akár.

Kávénk magasan terem és mosott eljárással lett feldolgozva. Ez a tétel meglehetősen komplex, melyben jelen van a citrusos savasság, florális ízjegyekkel, némi nugáttal kiegészítve. Textúráját tekintve meglehetősen testes kávéval van dolgunk.

Téged is érdekelhet

Betöltés
Betöltés