3+1 tipp a hideg időben is egészséges és fénylő hajért

Fiatal barna copfos nő szürke sapkában

Bár már közeledik a tavasz, de még mindig vannak hideg napok, amik alaposan megviselhetik a hajadat. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tippeket, amelyek követésével ebben az időszakban is egészséges és fényes maradhat.

Gyorsan közeledünk a tavasz felé, de februárban még sokszor van hideg, télies időjárás és a hűvös levegő drasztikusan kiszáríthatja, beltérre érve pedig a nagy hőmérsékletváltozás okozhat károkat fürtjeidben. Ráadásul az eső miatt nedvessé vált haj textúrája megváltozik, begöndörödik, ami – a nyárhoz képest gyakoribbá váló hajszárítással együtt – szintén szárazságot okoz. A külső hatások mellett a belsőkről is szót kell ejteni. A fontos tápanyagokban gazdag, vitamindús zöldségek és gyümölcsök hiánya sem kedvez hajkoronádnak. Kétségbeesésre azonban nincs szükség: mindez kivédhető tudatossággal, némi odafigyeléssel!

Fiatal barna hajú nő fésülködik

Ritkítsd a hajmosást!

A hajnak – és egyúttal a fejbőrnek is – szüksége van egy kis pihenésre. Kerüld a mindennapos hajmosást (ezzel a gyakori hajszárítás problémája is megoldódhat), mert a víz kiszárítja a fejbőrt és korpásodást okozhat. Emellett a klóros víz felgyorsítja a bőr faggyútermelését is, ami zsírosodást eredményez. Érdemes valamelyest átalakítani szépségápolási rutinodat és két hajmosás között inkább szárazsampont használni.

Sose mosd túl forró vízzel a hajadat, válassz egy kíméletes, inkább langyos hőfokot annak leöblítésére. Ezt követően várjunk egy kicsit a fésüléssel, ugyanis a hajszálak szerkezete érzékenyebbé válik vizes állapotban. Egy ritkább fogú fésűvel kezdjünk neki a műveletnek, hogy megkíméled a hajszálaidat a károsodástól.

Csökkentsd a hőformázást, amennyire lehet

Nagyon fontos, hogy csökkentsd a hőkezelés mértékét, hiszen a mesterséges hő is kiszárítja a hajat. Ez persze nagy kihívást jelent ilyenkor, mert éppen a hideg időszakban kényszerülünk alapos és rendszeres hajszárításra. Azzal viszont tehetsz az ügy érdekébe, ha a felforrósított hajformázóktól megkíméled ilyenkor. Ezek az eszközök fokozzák a haj károsodását és kiszáradását. Mindig használj hővédő készítményeket, ezzel biztosítva a hajszálaid külső rétegének épségét az égési sérülésektől, töredezéstől. Valamint mindig ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró a hajszárító levegője: válassz közepes fokozatot inkább és legalább 10-15 cm távolságból szárítsd a fürtjeidet.

Fiatal barna hajú nő a hosszú haját a kezében fogja

Ha nem szeretnénk lemondani a tökéletes frizuráról, válasszunk olyan hajvasalót, amely egyenesítésre és göndörítésre egyaránt alkalmas, valamint hőfokszabályozóval is rendelkezik, így kíméletesebben formázhatjuk fürtjeinket. A modern készülékeket már ionizáló funkcióval és keratinnal ellátott lapokkal szerelik fel a hajszálak védelme érdekében – ezeket a tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni vásárláskor” – magyarázza Garai József, az Euronics stratégiai beszerzője.

Egészséges életmód a hajad egészségéért

Talán nem annyira evidens, mint a külső fizikai hatások, de a megfelelő étrend is rendkívül fontos a haj egészségének megőrzése céljából, különösen télen. A vitaminok, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák például hozzájárulnak a haj egészségének és erejének biztosításához, míg a fehérjék és az A-, B- és C-vitamin fényének megőrzéséhez. Emellett sose feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a tartósan fennálló vízhiány előbb-utóbb a haj élettelenségéhez vezethet.

Hosszú barna hajú nő kék inget és kalapot visel egy mezőn

Az egészséges életmódhoz tartozik a testmozgás is: a rendszeres sport szerepet játszik a haj egészségében, ugyanis a fizikai aktivitással biztosíthatod véred folyamatos áramlását, amely a fejbőrt is érinti, ezzel fokozva a haj növekedését.

+1 Az elmaradhatatlan sapka

Néha divat, néha nem, de a sapka használata haj szempontjából egészségügyi feladatot is ellát. A mínuszok ellen védi a fejbőrt és így a hajhagymákat a kihűlés miatti károsodástól, valamint az esetleges esőtől, hótól is. Érdemes gyapjúból, pamutból vagy kasmírból készült fejfedőt viselni, amelyek nem csak, hogy kiválóan tartják a meleget, de a fejbőrödet sem irritálják, mint a műszálas változat.

Figyelj a méretre is: a túl szűk sapka nem csak, hogy elnyomja a gondosan elkészített frizuránkat, de meggátolja a hajhagymák megfelelő szellőzését, ami zsírosodást idézhet elő – ennek következtében pedig az említett túlgyakori hajmosások spiráljában találhatod magad.

Hozzászólások letiltva.