Így lehetünk sikeres streamerek

Fiatal férfi zöld pólóban streamel

Az utóbbi pár évben hazánkba is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a streaming, és mind többen és többen szeretnének belekóstolni a saját tartalmak megosztásába. De hogyan tudsz teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronicsnál összegyűjtöttük, hogy milyen alapeszközökre lehet szükséged, és tippeket is adunk ahhoz, hogy sikeres streamer lehess.

Alfa és Omega

Ha jó minőségben szeretnél streamelni akkor szükséged lesz egy komolyabb számítógépre – a legalkalmasabb egy erősebb processzorral és videokártyával rendelkező PC. Ezen kívül fontos a stabil és erős internet kapcsolat, hogy jó legyen a feltöltési sebességed. 20 Mbps feltöltési sebességgel például már HD felbontásban lehet streamelni. Az OBS nevű ingyenes streamer program segítségével bárki nekikezdhet a streamelésnek, ehhez csak le kell töltened az alkalmazást, beírnod az adott platform (Twitch, YouTube) streamkulcsát, ahol élő közvetítést szeretnél indítani, és már kezdheted is a streamelést.

Webkamera és mikrofon nélkül egy tapodtat se

Streamer szoba mikrofonnal, monitorral, kamerával

Bármennyire jó játékos és szórakoztató ember vagy is, az egész mit sem ér, ha a követők nem látják és hallják ezt. Az Euronics webshopjában számos árkategóriában találhatsz streameléshez alkalmas webkamerát és mikrofont. A mikrofonra mindenképpen érdemes többet költened, ugyanis a rossz hangzás hamar eltántoríthatja a nézőket az élő adástól. A legtöbb mikrofonhoz tartozik egy könnyen telepíthető szoftver is, aminek segítségével a hangsávokkal lehet játszani. Így a streamelés közben a lehető legjobbat hozhatod ki a csatornádból. A látványhoz hasznos lehet még egy zöld háttér beszerzése is, ugyanis a greenbox technikával sokkal kevesebbet fogsz kitakarni a streamelt tartalomból.

Az extrák – ha már belejöttél

Amennyiben a jó minőséghez szükséges alapokat már lefektetted, csak a képzelet és pénztárcád szabhat határt a további kiegészítők beszerzésének. Amennyiben úgy döntöttél, hogy hosszú távon szeretnél streamelni, akkor érdemes a gaming PC mellett egy direkt a streamingre szánt PC-t is beszerezni. Ezzel tehermentesítve a játékra használt gépedet, és növelve a játékbeli teljesítményedet és egyben a streaming minőségét is.

Streamer mikrofon, billentyűzet és monitor

A hang és fénytechnikában is számtalan lehetőség van, a mikrofonhoz beszerezhetsz egy izgalmasabb mikrofonállványt, a webkamera helyett pedig egy jobb kamerát és kameraállványt is. A fénytechnika kéz a kézben jár a képminőséggel, ha a jó hangzás mellé jó képet is szeretnél, egy LED körlámpát érdemes felszerelned a streaming állomásodhoz. A következő lépés lehet a hangulatos háttér berendezése. Sokan színes LED szalagokat használnak, de a világító billentyűzetek, gépházak vagy fejhallgató tartók is sokat dobhatnak az összképen.

Az alapeszközökről és izgalmas kiegészítőkről Madar Balázs streamer, azaz blyyy is beszámolt az Euronics kérésére, a következő videóban: https://www.youtube.com/watch?v=ppRz0wNqH9E

De nem minden a technika…

A technikánál egy picit nehezebb kérdés, hogy mi fogja a nézőket a számos élő adás közül pont a tiednél tartani. Sajnos nincs konkrét recept a sikerre, de néhány alapelvet érdemes követni. A legfontosabb, hogy ne félj a kamerától és folyamatosan beszélj. A néma streamről a frissen érkezők hamar továbbállnak. A tartalomgyártáshoz sajnos nem elegendő az, ha tehetséges vagy egy adott játékban. Fontos, hogy kommentálni is tudd a játékot és érdekes tartalmat gyárts. A legfontosabb talán, hogy mindig magadat add, és próbáld meg a személyiséged streamelés közben is megmutatni. Ehhez tudnak a leginkább kapcsolódni a követőid.

A motiváció fenntartásához érdemes lehet már az elején kisebb, reális célokat kitűzni. Twitchen az első cél lehet például az „Érdekelt” státusz elérése, amihez az elmúlt 1 hónapban 8 óra közvetítésre, 7 különböző napon való streamelésre, átlag 3 nézőre és 50+ követőre lesz szükséged.

A követőbázis kialakításának és fenntartásának legnagyobb kulcsa pedig nem más, mint a rendszeresség: ha komoly terveid vannak, alakíts ki rutint, hogy a követőid mindig tudják, mikor számíthatnak új tartalomra. Aktivitásodról adj hírt minél több platformon – a különféle közösségimédia-felületekről ugyanis új érdeklődőket vihetsz át streaming platformodra.

Hozzászólások letiltva.