Hogyan spórolhatsz a mosással, szárítással?

Fiatal édesanya és kislánya a mosógép előtt

Tippek, trükkük a ruhák és gépek hosszú élettartamáért

Egy magyar háztartásban átlagosan heti 4-5 program fut le a mosógépen. A rendszeres mosás rutinszerűen beépült a mindennapjainkba. A mosógép nem megfelelő használatával azonban tudtodon kívül is vizet, energiát pazarolhatsz, ráadásul ruháid épségét is veszélyeztetheted. A készülék kiválasztásától a megfelelő programon át a szárításig a ruhatisztítási folyamat során számos rossz döntést hozhatsz.  Az Euronics és a Whirlpool szakemberei most összegyűjtötték neked a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel ezeket a problémákat elkerülheted.

Mekkora mosógépre lesz szükséged?

Mosógép a fürdőszobában, mellette ruhakosár és fehér fiókos szekrény

Ahhoz, hogy a választott mosógép hosszú távon is kielégítse az igényeidet, elengedhetetlen, hogy kiindulásként alaposan végig gondold az életmódodat, igényeidet. Vedd sorba az év különböző időszakaihoz kapcsolódó szokásaidat és rutinodat. Ez azért fontos, mert míg logikus döntés egy kislétszámú háztartás esetén a legkisebb kapacitású mosógép választása, fontos számításba venni, hogy a nagyobb télikabátok, ágyneműk, törölközők megnövelik a mosnivaló mennyiségét. „Ilyen esetben praktikusabb egy nagyobb kapacitású eszköz – az idő és a felhasznált víz és energia csökkentése miatt –, hiszen ezzel egy körben letudható a mosás, nem kell több programot elindítani hozzá. A mai modern technológiának köszönhetően szükségtelen attól tartani, hogy a félig pakolt mosógép többet fogyaszt a kelleténél. Ezek a gépek a ruhatöltet mennyiségéhez igazítják a mosási ciklust, ezért éppen annyi vizet, energiát használnak fel, amennyi az adott mennyiséghez szükséges” – magyarázza Flugyik Zsolt, az Euronics kategória beszerzési vezetője.

A megfelelő lehetőséget válaszd a környezet és a gép védelme érdekében

Elsőként mindenképp az energiacímkén található energiabesorolást nézd meg a választáskor. A mosógépek esetében az „A” besorolás jelenti a legtakarékosabb eszközt. Az energiahatékonyságot fokozhatod az okos programok alkalmazásával is, amelyek optimalizálják a felhasznált víz és áram mennyiségét. „Elöltöltős mosógépeink ezen felül olyan funkciókkal is rendelkeznek, amelyek lehetőséget biztosítanak többek között a ruhák felfrissítésére és fertőtlenítésére gőz segítségével. Ezek az opciók a hagyományos mosóprogramokhoz képest kevesebb víz és energia felhasználásával azonos eredményt nyújtanak. Így kímélve a környezetet és alacsonyabban tartva a rezsiszámlát” – teszi hozzá Erdős Anita Eperke, a Whirlpool szakértője.

Mosógép a mosókonyhában szürke fal előtt

A program kiválasztását se vedd félvállról! Használd megfelelően a pamut, a vegyes és a gyors programokat, de bátran válassz speciális mosóprogramokat is, ha a helyzet úgy kívánja, például a sportruházat vagy plüssjátékok tisztítására. Ezek az opciók a ritkábban előforduló igényekre is kímélő és hatékony programot biztosítanak. Érdemes elolvasni és követni a címkék és a gép használati utasításait minden esetben.

A ruhák tisztítása kapcsán elterjedt módszer az ecet, vagy egyéb házipraktikák használata, mint környezetkímélő, vegyszermentes megoldás, azonban érdemes tudni, hogy ezek nem tesznek jót a mosógépnek, hiszen tartós használat esetén roncsolhatja a műanyag és a gumi alkatrészeket. A tisztításhoz a kereskedelmi forgalomban kapható trinátrium-foszfát alapú szereket érdemes választani, amelyek számos formában (illatosított, színezett) kaphatóak” – javasolja a szakértő. Környezetvédelmi és anyagi szempontból is jó, ha odafigyelsz az eszközök ápolására. A mosógépet 40-50 mosási ciklus lefuttatása után érdemes megfelelő tisztítószerrel egy 60 C°-os vagy öntisztító programmal átmosni. A mosószeradagolót és az ajtó körüli gumi tömítést pedig mindig töröld szárazra használat után. Az alapos karbantartásnak köszönhetően készüléked hosszú ideig biztonságosan és higiénikusan szolgálhat.

Kell-e nekünk szárítógép?

A szárítógép történetének hajnalán sokakban volt félelem, hogy esetleg károsítja a textilt, azonban, ha betartod a ruhák címkéjén található javaslatokat és ezek alapján választod ki a megfelelő szárítási programot, akkor nincs mitől tartanod. Sőt, amennyiben több gyapjú, selyem, kézi vagy kíméletes tisztítást igénylő ruhát használsz, választhatsz olyan hőszivattyús technológiával üzemelő szárítógépet is, amely nem csak energiatakarékos, de kifejezetten kíméletes a kényesebb anyagokkal is, így egy percig sem kell tartanod a legérzékenyebb ruháid bolyhosodásától, gyűrődésétől sem.

Szárító és mosógép a mosókonyhában

Hely függvényében, a mosó- és szárítógépnél választhatsz különálló vagy kettő az egyben megoldást. Alapvetően, ha van rá lehetőség, érdemes külön egységként kezelni a kettőt, hiszen így időt takaríthatsz meg: amíg szárít az egyik gép, a másikban elindíthatod a következő adag mosást is. Emellett sok esetben – például a hőszivattyúnak köszönhetően – a különálló szárítók speciálisan e funkcióra kialakítva energiafelhasználás szempontjából is hatékonyabbak, mint a mosásra is alkalmas kondenzációs társaik. Ezzel szemben a mosó-szárítógép előnye a kisebb helyigény mellett az egyszerűbb használat: egy programon belül letudhatod a két funkciót, nem kell átpakolnod egyik gépből a másikba. Ez a konstrukció azon felhasználók számára tökéletes, akik jellemzően kis mennyiségű adagokat és ritkábban mosnak, szárítanak.

Az árak tekintetében elmondható, hogy üzleteinkben az idei év eddigi hónapjai során átlagosan 120 000 forint körül költöttek a vásárlók egy mosógépre, 143 000 forint körüli összeget a szárító és 170 000 forintot egy mosó-szárítógép esetén. Mosógépekből az elöltöltős készülékek örvendenek jelenleg nagyobb népszerűségnek a felültöltős társaikkal szemben, és az alacsonyabb áron elérhető „C” és „D” energiabesorolásúak, a szárítógépeknél pedig a hőszivattyúsokat keresik, kondenzációsból szinte már alig vásárolnak” – mondja el a trendekről az Euronics kategória beszerzési vezetője.

Hozzászólások letiltva.