A Rollerek hódítása: szabadság két keréken

Fiatal barna hajú nő, mintás nyári ruhában, bal karjával egy piros-fekete rollert fog

Egyre sűrűbben látunk nem csak gyerekeket, de akár időseket vagy éppen öltönyös üzletembereket is elektromos rollerrel száguldani a városban. Nagy reneszánszukat élik most a rollerek, népszerűségüket pedig még inkább erősítik a nem is olyan régen megérkezett elektromos verziók.

Nem csoda, hogy látványos trend alakult ki e járgányok körül, hiszen a szabadidős program mellett remek közlekedési eszközök is egy közepes, 20-40 km-es távon önmagukban, vagy akár a tömegközlekedés kiegészítéseként is praktikusnak bizonyulnak.

Személyre szabva: különböző méretek és kapacitás

A roller kiválasztásakor figyelembe kell venni a terhelhetőséget és a méretet. A gyerekeknek szánt modellek 40-60 kg-ot, míg a felnőtteknek szántak akár 120 kg-ot is elbírnak. Az e-rollerek hatótávolsága is különböző, a gyerekeknek szánt verziók 5-15 km-t, míg a felnőtteknek szántak 30-40, esetenként akár 80 km-t is meg tudnak tenni.

Az e-rollerek sebessége is változó, de az EU-s szabályok alapján a felnőtt modellek maximálisan 25 km/h-ra korlátozottak. Aki az extrémebb sebességre vágyik, azoknak speciális, zárt pályán használható gyorsabb modellek közül lehet választaniuk.

Járdán, kocsik mellett elhaladó, elektromos rollert használó fiatal férfi

Mire figyeljünk oda egy elektromos roller vásárlásakor?

Az akkumulátor kapacitása és a motor ereje meghatározza a jármű hatótávolságát. Ezekre érdemes odafigyelni. A gumik típusa is fontos: a tömlő nélküli gumik kényelmesebbek és biztonságosabbak, nagyobb defektvédelmet nyújtanak belsővel felszerelt társaiknál. A kerekek mérete is befolyásolja a kényelmet és a biztonságot, válasszunk legalább 10”-os kerekű járgányt. A terepen való, ún. „off-road” túrákhoz speciálisan tervezett kerék és nagyobb akkumulátor szükséges.

A magyar rollerezők kedvenc márkái között megtalálhatóak a Segway, a Ducati, az Aprilia és a Xiaomi. Az elektromos rollerek ára 100 000 forinttól indul, de a prémium kategóriában akár félmillió forint felett is lehet. Az Euronics vásárlói ezekre a termékekre az átlagosan 150 000 forintot költenek.

Biztonság rollerünk és önmagunk számára

A roller használatakor fontos az alapvető biztonsági szabályok betartása is. Ha az utcán tároljuk rollerünket, mindenképp érdemes lakattal védeni, de sok esetben applikációról is zárolhatóak a modernebb változatok. Rendszeres szervizelésre is szükség van, különösen a gumik és a fékek kopása, valamint az esetleges defektek miatt. Ezek ellenőrzése és szükség esetén cseréje nagyon fontos a biztonságos közlekedés szempontjából, javításukért tanácsos erre szakosodott e-roller szervizt felkeresni.

A saját testi épségünk megvédésére a bukósisak használata alapvető, de a biztonságosabb kormányfogás érdekében a kesztyű, a sérülések kivédésére pedig a térd- és könyökvédő is ajánlott. Fontos tudnod, hogy akár már 15-20 km/h sebességnél is komoly sérüléseket lehet szenvedni eséskor.

Fiatal nő farmerban, fehér cipőben fél lábon áll egy rolleren

Alakul a szabályozás, de az etikett alapvető

Az e-rollerekre vonatkozó szabályozás hazánkban még nem teljesen tisztázott, de a KRESZ-től függetlenül elmondható néhány alapvető, inkább etikettnek nevezett ökölszabály, amit fontos betartania minden rollerrel közlekedőnek. Ilyen például mások épségének védelme: mindig figyelj a többi közlekedőre, akár nagyobbak és gyorsabbak nálunk (személyautók, tömegközlekedési járművek), akár kisebbek (gyalogosok). Ha teheted érdemes elkerülnöd a forgalmasabb útvonalakat, játszóterek környékét, ha pedig mégis erre kell menned az utunk, az átlagosnál is nagyobb figyelemmel közlekedj. Ésszerű sebességet válassz, lakott területen belül különösen. Mindig tartsd be a másoktól való megfelelő távolságot és nagy ívben, óvatosan kerüld ki a többi közlekedőt. Esős időben ne kockáztasd a roller használatát, hiszen az utak csúszóssá válnak, ami balesetveszélyes lehet. Megálláskor úgy parkold le a rollert, hogy másokat ne zavarj vele.

Hozzászólások letiltva.