Az Euronics is segít az idei koraszülöttek világnapján

koraszülöttek világnapja logó kore

Segíts te is, hogy lilába boruljon az ország!

Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra. Az érintett anyukákat és apukákat tömörítő Koraszülöttekért Országos Egyesület az ő ügyükre hívja fel a figyelmet, és idén a saját eszközeivel az Euronics is csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, valamint a 2500 gramm testtömeget el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. A koraszülöttség az újszülött halálozás vezető oka, és ezeknek a gyermekeknek később is sok nehézséggel kell szembenézniük. Ráadásul a koraszülés valóban olyan probléma, amely mindannyiunkkal megtörténhet, a családban előforduló esetek kapcsán pedig az érintettek köre sokkal szélesebb is, mint elsőre gondolnánk.

koraszülött újszülött inkubátorban

Azt viszont nem mindenki tudja, hogy az elmúlt években a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon is. Ma már akár az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást. A korai fejlesztés révén pedig ezek a gyermekek is egészséges, teljes életet élhetnek. A Koraszülöttekért Országos Egyesület hosszú évek munkájával, és az egészségügyi dolgozókkal való együttműködéssel elérte, hogy a koraszülöttek gondozása már a kezdetektől a szülők bevonásával történjen a koraszülött intenzív osztályokon.

 

Rendkívül fontos azonban, hogy a koraszülöttek ügye ne rekedjen meg az érintettek zárt burkában, és minél többen tudjanak arról, hogy milyen kihívások közt kezdi életét társadalmunk egy jelentős hányada. Valamint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ő szüleiknek, családjuknak és az őket nagybetűs életbe engedő egészségügyi dolgozóknak. November 17-e a koraszülöttek világnapja, ezen a napon hívják fel a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre a figyelmet. A napot 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért (EFCNI) valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezték, majd 2011-ben lett hivatalos világnap. A világnap egyik jelképévé a lila színt tették, amely az érzékenységet és a kivételességet szimbolizálja.

 

Az Euronics az idei világnap alkalmából a működésükhöz szükséges háztartási nagygépeket ajánlott fel négy koraszülött osztálynak. Az eszközöket a Koraszülöttek és Újszülöttek Egészségéért Alapítvány, az ADRA-VITIUM Esélyegyenlőség Alapítvány, Fejlődésben Hátráltatott Gyermekek Alapítvány és Segíts Élni Alapítvány közreműködésével juttattuk el a kórházakba.

 

Emellett az Euronics közösségi felületei november 17-én lila színt öltenek, és arra bíztatjuk a kedves olvasót is, hogy a Koraszülöttek Világnapján segítsen a koraszülöttek tiszteletére teljesen lilába borítani az országot! Segíts te is, hogy ez a nap igazán lila lehessen és minél több emberhez, közösséghez, intézményhez, céghez eljuthasson a koraszülöttek ügye, illetve ez a kezdeményezés! Ölts magadra lila színű ruhát, kiegészítőket, költöztess egy kis lilát az otthonodba, díszítsd a környezeted lila tárgyakkal vagy fényekkel és küldd el az erről készült fotót a [email protected], valamint november 17-én oszd meg te is a saját oldaladon a #kore, #lilanap hashtagekkel és mindenképpen jelöld meg a www.koraszulott.com weboldalt is!

Hozzászólások letiltva.