Hasznos tippek a kollégiumba, albérletbe költözőknek

Fiatal lányok hátizsákkal a hátukon, kollégiumba költöznek

A héten tanévkezdés van, az idén közel százezer diák egy jó része az egyetemi lét egyik nagy kihívására, a kollégiumi életre készül, vagy éppen albérletet keres. A költözés kapcsán számos új elektronikai eszközre is szükség lesz. Érdemes azonban alaposan átgondolni, mire költünk, hiszen általában korlátozott a rendelkezésre álló hely. Összefoglaltuk, mi alapján állítsuk össze a bevásárlólistát, ha pénztárcabarát módon szeretnénk otthonossá és kényelmessé tenni a szobákat.

Kollégium vagy albérlet?

Fiatal lány egy kollégiumi szobában szelfizik

Attól függően, hogy albérletbe vagy kollégiumba készül költözni a felvételt nyert diák, eltérő elektronikai eszközökre lehet szüksége. Számos albérletet bútorozatlanul, illetve nem, vagy csak félig gépesítve adnak ki. A kollégiumi szobák viszont jellemzően felszereltek, és a konyhai vagy fürdőszobai eszközöket is általában közösen használják az épület vagy a szint lakói. Mielőtt nagybevásárlásba kezdünk, mindenképp tájékozódjunk arról, hogy milyen gépek vagy eszközök állnak eleve rendelkezésre a helyszínen – albérlet esetén nagyobb befektetéssel számolhatunk.

Írott és íratlan kollégiumi szabályok

Egyetemisták egy asztalnál beszélgetnek a kollégiumban

Kollégiumi beköltözés esetén jóval egyszerűbb a dolgunk, hiszen a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő és a tűzhely már eleve rendelkezésre áll, így már csak a saját szobába szánt kellékekről kell gondoskodnunk. Mivel azonban a kollégiumokban egy szint vagy akár egy egész épület lakói használják ugyanazokat az elektronikai eszközöket, sokkal nagyobb az esélye, hogy tönkreteszi vagy koszosan hagyja. Éppen ezért érdemes néhány tartalék konyhai eszközzel – serpenyővel, tálalókészlettel – nekiindulni a kollégiumi életnek.

Bár a konyhában sok eszköz megtalálható, rengeteg időt spórolható meg reggelente, ha van egy saját vízforraló a szobában, hiszen így nem kell megvárni, amíg felmelegszik a víz a villanyrezsón vagy a gáztűzhelyen. A szobákba szintén érdemes beszerezni egy kávéfőzőt, ami nagyon jó szolgálatot tehet a mindennapokban. Egy saját kávéfőzővel mindig biztosak lehetünk abban, hogy friss és tiszta kávét iszunk. A saját „kotyogós” és a filteres megoldások is nagyon keresettek a kollégisták körében.

Tartsuk észben azt is, hogy általában az intézmények házirendje tiltja a szobákban a tűzveszélyes eszközök alkalmazását. Az ilyen készülékek működtetésére rendszerint rendelkezésre állnak a közös használatú konyhák, amik kenyérpirítóval és szendvicssütővel felszereltek. A külön mosókonyhában pedig lehetőség van a vasalásra is.

Eszközkisokos az albérlethez

Kollégiumi konyhában kotyogós kávéfőző egy kerámia főzőlapon

Amennyiben lakásvásárlás vagy -bérlés a cél, praktikus módszer helyiségek – és a szokásaink – szerint átgondolni, hogy milyen kisgépekre, eszközökre lesz szükség. A konyhában a kávégép mellett hasznos lehet egy vízforraló, egy mikrohullámú sütő, egy kenyérpirító és egy szendvicssütő. Ezen kívül gyorsan és kényelmesen készíthetők egészséges ételek airfryerrel is. Azoknak, akik az egyetemi évek alatt szeretnének jobban kiteljesedni a konyhaművészetben, érdemes beszerezniük egy komolyabb edénykészletet, valamint botmixert vagy turmixgépet is.

A fürdőszobában hajszárítóra biztosan szükség lesz, de az Euronics szerint a tanévkezdés előtt az egyéb hajápoló eszközök is fontosak. Például a hajvasalók és hajvágó készülékek és borotvák is népszerűek. Szintén sokan keresik ilyenkor az elektromos fogkeféket, amik nagyban megkönnyítik a mindennapos szájápolást.

A lakáspiacon számos olyan albérlet található, amelyek félig, vagy egyáltalán nem gépesítettek. Ez esetben a konyhai kisgépek és fürdőszobai eszközök mellett háztartási nagygépek beszerzésére is szükség lehet. A konyhákból jellemzően a főzőlapok és a hűtők hiányoznak – ezekre jó alternatívát jelentenek az elektromos vagy indukciós főzőlapok, illetve a helytakarékos, kisméretű hűtőszekrények. Ha nincs a lakásban mosógép, kisebb lakásokban nagy könnyebbséget jelenthet a hagyományos gép helyett egy mosó-szárítógép beszerelése, hiszen így nem kell kerülgetni a lakásban a ruhaszárító állványt, és a párás lakás penészedésétől sem kell tartania a lakóknak.

A teljes lakás tisztántartásában egy állóporszívó jelenthet nagy segítséget, ami nem igényel rendszeres karbantartást.

Bármilyen lakásról is legyen szó, az elektronikai eszközöket az Euronics javaslata szerint érdemes minél hamarabb beszerezni, hogy elkerüljük a sorbanállást, illetve az utolsó pillanatos vásárlások okozta esetleges készlethiányt.

Hozzászólások letiltva.