Iskolakezdés – Roham az elektronikai eszközökért

Fiatal apuk együtt tanul a fiával

Ahogy beköszönt az augusztus, már előkerülnek az iskolatáskák, és a szülők megkezdik a rohamot nem csak az írószerek, de az oktatáshoz szükséges elektronikai eszközök után is. De ne essünk pánikba, hiszen a szakértőink már felkészültek az iskolakezdésre, és most segítenek megtalálni az ideális elektronikai eszközöket az új kihívásokhoz.

 Az Euronicsnál úgy látjuk, hogy a tanévkezdés előtt megnő a kereslet a laptopok, tabletek, perifériák, fejhallgatók, mobiltelefonok, monitorok, illetve nyomtatók iránt is. Tavaly sokan már júliusban elkezdték megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, és már idén is látható ez a trend. Az igazi roham azonban augusztus végén indul meg és szeptember első hetében, az utolsó pillanatban tetőzik. Ilyenkor sokan az adott pillanatban elérhető legkedvezőbb árú terméket választják, pedig hosszú távon sokszor jobban megéri a megfelelő eszköz átgondolt beszerzése.

Az első okostelefonok

Szőke hajú kislány telefonnal a kezében mosolyog

A laptopok és tabletek mellett ebben az időszakban mobiltelefonból fogy a legtöbb, hiszen a szülők iskolakezdéshez veszik meg gyermekeiknek az első telefont. Tanévkezdéskor az alsó- és középkategóriás mobiltelefonokat keresik a vásárlók, és átlagosan nagyságrendileg 100 000 forintot költenek egy készülékre. Ez pedig jó választás, hiszen a gyerekek könnyen kárt tehetnek a készülékben, ezért nem érdemes nagy beruházásban gondolkodni.

Kikerülhetetlen a laptop a sulikezdéshez

Ma már a legkisebbeknek is szükségük van a tanuláshoz valamilyen számítástechnikai eszközre, hiszen ezek nélkül már sokszor nem lehet hatékonyan részt venni az oktatásban. Ha jó teljesítményű, sokáig megbízható társként szolgáló, megfelelő akkumulátoridejű eszközt szeretnénk vásárolni, 250 000 Ft-tól már találunk kiváló ár/érték arányú laptopokat – jelenleg ez a belépő szint. Szükség esetén természetesen ezek a készülékek is beszerezhetők kedvező hitelkonstrukciókkal, ami megkönnyíti a terhek eloszlását.

Ezekre figyeljünk általános iskolás korban

Általános iskola negyedik osztálytól már mindenképpen szükség van laptopra vagy tabletre, hiszen ekkortól a gyerekek már aktív informatikai képzést kapnak. A legtöbb tanuláshoz szükséges program megtalálható egy Office-csomagban, ami a diákok számára ingyenesen letölthető. Ebben az életkorban elegendő az alsó-középkategóriában terméket választani, és az akkumulátor-üzemidő sem fontos szempont. Jellemzően egy fix asztalnál használják majd a gépet a gyerekek.

Laptop egy asztalon, mellette telefon és jegyzetfüzet

Ha már megvan az alapkészülék, sok múlhat a megfelelő kiegészítőkön is. Ha nem szeretnénk, hogy a gyermek a képernyő előtti időt rossz testtartással töltse, laptop vásárlása esetén érdemes külön billentyűzetet és egeret, akár monitort is beszerezni az iskolakezdéshez, hogy a képernyő mindig szemmagasságban kapjon helyet.

Középiskolai eszközök

Asztalon laptop, a laptop előtt kézben tartanak egy tabletet

Középiskolában már könnyen megtörténhet, hogy valamilyen speciális terület miatt komolyabb eszközre van szükség. Az olyan szakokon, ahol szükség lehet képszerkesztő vagy videóvágó programok használatára, érdemes erős hardverű gépet választani a sulikezdéshez, dedikált videokártyával. Ezek nagyjából 300 000 forinttól indulnak. Művészeti területen szinte kikerülhetetlen kiegészítő a tablet, amin a kézi rajzok rögtön digitálisan jelennek meg. A kották mind elférnek egy eszközön, az egyszerűbb feladatok pedig akár nap közben is elvégezhetők.

Digitális segítség az egyetemen

Egyetemista lány a könyvtárban tanul, kezében könyv, fején fejhallgató, az asztalon laptop

Az egyetemisták laptopjánál fontos, a szoftveres háttérrel, a minél könnyebb, hordozható, ugyanakkor strapabíró legyen a megvásárolt gép. Arra is figyeljünk, hogy a felsőoktatásban már kifejezetten fontos, hogy az eszköznek legalább 4-5 órás akkumulátor-üzemideje legyen. A speciális szakokon már egy nagyobb teljesítményű tabletre is szükség lehet, amin akár komolyabb tervezőprogramok is gördülékenyen futnak. Fontos szempont lehet, hogy utazás közben is kényelmesen használható legyen. Az egyetemistáknak már külön érdemes odafigyelniük az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására is, hiszen ők sok esetben hosszú órákat töltenek a képernyők előtt.

Ne feledkezzünk meg az extra védelemről sem

Az elektronikai eszközök támadási felületet is jelenthetnek. A gyermekek még nem tudják kellő biztonsággal kezelni ezeket az eszközöket, ráadásul rengeteg átverésről, digitális támadásról hallhatunk. Éppen ezért fontos, hogy beszélgessünk velük a kockázatokról, közösen állítsunk fel a használatra vonatkozó szabályokat, és gondoskodjunk egy megbízható vírusirtó (például Norton Antivirus) telepítéséről is. Ma már számos olyan applikáció, szűrő érhető el, ami kifejezetten a gyermekeket védi – ezekkel a szülők korlátozhatják a gyermekek készülékein az egyes felületekhez, alkalmazásokhoz való hozzáférést, és értesítést kaphatnak saját mobiljukra veszélyes tartalmak megnyitásakor.

Hozzászólások letiltva.