Rémesen jó Halloween! Te hogy ünnepled?

halloween party boszorkány nő, vámpír férfi

Itt a töklámpások, szellemes dekorációk, rémisztő, de ínycsiklandó édességek időszaka. Ebből az alkalmából az Euronicsnál online kérdőívben a vásárlóink körében mértük fel a magyarok Halloweenhoz köthető szokásait. A már hazánkban is elterjedt ünneppel kapcsolatban megoszlik a válaszadók véleménye: a kitöltők többsége például vásárolt már valamilyen dekorációt az alkalomra és tököt is szokott faragni, beöltözni azonban nem terveznek túl sokan idén.

Halloween: csak egy amerikai szokás lenne?

Bár lehet, hogy sokan csak egy nyugati, idegen szokásnak tekintik, a Halloween jó buli lehet az egész családnak. Nem véletlen az sem, hogy az Euronics kérdőívét* kitöltők egyötöde minden évben megünnepli a Halloweent. További egyötöde pedig akkor, ha meghívják egy ilyen tematikájú eseményre. De honnan is ered ez a sokszor félreértett ünnep? Bár meglepő lehet, de nem az Egyesült Államokból. Valójában a kelták szent ünnepéig, a Samhainig, a kelta újévig nyúlik vissza ez a szokás. Az tagadhatatlan, hogy a jelenkori változatát az amerikai filmekből ismerhetik sokan.

halloween dekorációval díszített nappali

A kelta hit szerint újév előestéjén, azaz október 31-én a világ rendje felborul, és megnyílik a túlvilág kapuja, így az eltávozott lelkek szabadon járhatnak köztünk. A beöltözés is innen ered, hiszen a hiedelem szerint az emberek különféle jelmezekbe kell, hogy öltözzenek, hogy távol tartsák a szellemeket az otthonaiktól. A válaszadók közel 70 százaléka csak részben, negyede viszont saját bevallása szerint teljes mértékben ismeri az ünnep hátterét.

Csokit vagy csalunk

Filmekből is jól ismert jelenet, hogy szellemnek, vámpírnak, de akár hercegnőnek öltözött gyerekek járják az utcákat, hogy a szomszédokhoz becsöngetve egy vödör finomságot szerezzenek. A magyar gyerekeknek jó hír, hogy már itthon is sokan készülnek valamilyen édességgel a becsöngető jelmezeseknek. Amennyiben nem akarunk szomorkodó arcokkal találkozni Halloween estéjén, érdemes egy kis aprósággal készülni a kis csínytevőknek. Nem mellesleg ez remek alkalom arra is, hogy megismerjük a környékünkön élőket.

Beöltözés: engedjük szabadjára a fantáziánkat

A Halloween kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy kicsit előcsalogassuk a gyermeki énünket, leporoljuk a farsangi emlékeket és felnőttként is jelmezbe bújjunk. Az Euronics kérdőívét kitöltők egyharmada tervez idén részt venni valamilyen Halloweenhez köthető eseményen. Ezek jelentős része családi összejövetel. A beöltözés viszont kevésbé tűnik népszerűnek. Mindössze a kitöltők 17 százaléka tervez jelmezt ölteni. Bár ez lehet alacsony aránynak tűnik első ránézésre, árnyalja a képet, hogy a kérdőívet nagykorúak töltötték ki. Tehát nem csak a legkisebbek szeretnének ilyenkor beöltözni.

halloween partyn ördögnek öltözött nő, Joker férfi

Amennyiben a beöltözés mellett döntünk, érdemes a boszorkány – csontváz– vámpír hármason kívül is nézelődni. Izgalmas lehet aktuális filmekből, sorozatokból is inspirálódni, de abban is biztosak lehetünk, hogy idén nagyon sok Barbie babával, de Wednesday Addams-szel is fogunk találkozni egy Halloweeni partin. Ha kevésbé vonz minket a beöltözés, akkor egy hétköznapi szettet is könnyen feldobhatunk egy rémisztőbb arcfestéssel, amihez számos tutorial videót fellelhetünk az interneten.

A tökfaragáson túl

Tököt faragó lány

A közös tökfaragás, a rémisztő sütik elkészítése, a lakás feldíszítése remek közös program lehet barátoknak, családoknak akkor is, ha nem tartanak Halloweeni bulit. Nem véletlen tehát, hogy az ünnepléssel kapcsolatos megoszló válaszok ellenére a kitöltők kétharmada vásárolt már valamilyen Halloween tematikájú dekorációt. Ezekre jellemzően maximum 5-10 000 Ft-ot költöttek. Ha még nem szerezted be az ünnephez szükséges kiegészítőket, az Euronics webshopban kedvező áron juthatsz hozzá izgalmas dekorációkhoz.

Amennyiben házibulit tartunk, apróságokkal könnyen feldobhatjuk otthonunkat. A rémisztő hangulat megteremtéséhez egy hátborzongató, szellemhangokat lejátszó Bluetooth hangszóró a növények közé dugva, de egy egyszerű színes lámpa is könnyen segítségünkre lehet. Izgalmas lufikkal, LED-es fényfűzérekkel és ablakmatricákkal pedig még tovább fokozhatjuk a hangulatot. Nassolnivalók terén is bátran engedjük szabadon a képzeletünket, hiszen milyen másik alkalom az, amikor „véres” süteményujjakkal, szemgolyót megformázó cake pop-okkal és neonzöld színű űrlény-bóléval tudjuk megkínálni a vendégeinket?

* Az online kérdőívet 2023. október 13. és 2023. október 16. között 1323 fő töltötte ki.

Hozzászólások letiltva.