Mobiltelefon Kisokos

Milyen telefont érdemes választani manapság? A válasz attól függ, hogy kinek. A csapból is az folyik, hogy az okostelefonok, sőt mi több, már a digitális bennszülöttség korát éljük, és sokan vallják, hogy aki lemarad, az kimarad. Vajon tényleg így van? Az alábbiakban bemutatjuk, hogy telefonvásárlás előtt milyen tulajdonságokat és szempontokat kell figyelembe vennünk.

Okos vagy nem okos?

Az Y és Z generáció tagjainak életét érthető módon sokkal könnyebbé teszi, ha a zsebükben lapuló telefon megbízható társként szolgál, 0-24 órás internet eléréssel, sokszor a kompakt fényképezőgépek létét megkérdőjelező fotóminőséggel, BKK futár app-pal és még sorolhatnánk.

Mindazonáltal az idősebb generáció tagjai számára a telefon ’okossága’ nem különösebben erős hívószó, hisz nemcsak, hogy nehezen tudják kezelni az érintőképernyős felületeket, de a legtöbb esetben nincs is különösebb szükségük rá. Számukra a megbízhatóság és az egyszerű kezelhetőség a fontos, amit a hagyományos formájában meg is kaphatnak.

Szerencsére ma még mindig kaphatóak a piacon hagyományos telefonok, sőt, a többség kifejezetten az idősebb korosztály mobilozását segíti: nagyobb gombokkal, egyszerű, átlátható menürendszerrel és kompakt mérettel.

 

 

Operációs rendszerek típusai

Alapvetően három fő operációs rendszerrel találkozhatunk ma az okostelefonok piacán. Ezek egyfajta programrendszerként, vagy más néven szoftverplatformként is definiálhatók, ami csakúgy, mint a számítástechnika más területein, a hardver és a felhasználó közti kapcsolatot biztosítja, vezérli a programok végrehajtását, és elosztja a készülék belső erőforrásait.

  • A már jó ideje nagy népszerűségnek örvendő Apple termékek iOS rendszerrel vannak felszerelve. Sokan szeretik, mert a viszonylag zárt rendszernek köszönhetően a készülék fokozottan védve van a különböző vírusok ellen, valamint igen megbízhatóan és stabilan működik. Az iOS készülékeknek magas a várható élettartama, valamint a gyártó saját webáruházában rengeteg egyedi alkalmazás található. Ugyanakkor az adatátvitel kifejezetten nehézkes tud lenni, ha a másik eszköz nem kompatibilis az Apple termékkel. A márka kizárólag saját tartozékokkal (kábel, töltő, fejhallgató stb.) kompatibilis, amelyek az átlagnál magasabb árkategóriában vannak.

 

  • Elérhetősége miatt az Android is igen népszerű. Talán ez az operációs rendszer tekinthető a leguniverzálisabbnak a piacon, hiszen mind az alapprogram, mind a hozzáadható alkalmazások igen könnyen optimalizálhatók és kompatibilisek egyéb számítástechnikai eszközökkel. Azonban a gyakorlatilag végtelen számú kompatibilitás könnyen sebezhetővé is teszi az Androidos készülékeket, ezért fontos figyelnünk a telefon adatvédelmére. Nem utolsó sorban fontos azt is megemlítenünk, hogy a legtöbb márka Android-ot használ telefonjaiban, így aki gyakrabban cseréli a telefonját, annak az alaprendszer ismerete nagyban segíthet hamar kiigazodni egy másik telefonban is.

 

  • A Windows operációs rendszer, bár a számítástechnika terén igen jelentőségteljes, a mobiltelefonok piacán ma inkább egy visszafogottabb, réteg vonalat képvisel. Azonban ezzel sokakat megnyerhet, akik kevésbé szeretik az erősen brandingelt megjelenést. Az iOS-szel és az Android-dal szemben a Windows könnyedebben testre szabható, ugyanakkor számos alkalmazás nem elérhető vagy nehézkes futtatni rajta.

Számít a méret?

Természetesen igen. A gyártók előszeretettel növelik a képernyő méretet, hogy a felhasználói élményen keresztül tükröződjön vissza a képviselni kívánt technikai fejlődés.  Vannak, akik örülnek ennek, ám vannak, akik kitartóan inkább a kisebb méreteket, a kompakt designt keresik. Melyek a ma jellemző képernyő átlók?

A jelenleg gyártott, újonnan forgalmazott okostelefonok közt a legkisebb modellek a 5”-nál kisebb kategóriába sorolhatók, a legkisebb, amit még megtalálhatunk a piacon 4” -os átmérőjű. Hatalmas előnyük, hogy egy kézben könnyedén elférnek, elég egy hüvelykujj hozzá, hogy minden betűhöz hozzáférjünk pötyögés közben, de az sem utolsó, hogy könnyedén beleférnek a zsebünkbe is.

A méretbeli arany középutat nyújtják az 5,5” méretű készülékek. Ezt a méretet még éppen mindenki tudja egy kézzel is kezelni, mindeközben ez a képernyő már ki tudja szolgálni a manapság normává vált felhasználói igényeket is.

És bizony, bizony ma már a 5,5” feletti képátlóval rendelkező telefonok is teljesen hétköznapinak számítanak. Az egy más kérdés, hogy két kéz kell hozzá, hogy el ne ejtsük, na de valamit valamiért! Könnyen átláthatók, majdnem úgy lehet internetezni rajtuk mint egy számítógépen vagy laptopon, ráadásul ezeken a képernyőkön még a filmnézés is egészen élvezetes tud lenni.

Milyen számokra figyeljünk?

  1. A jó kamera igazi ismérvei

Sokan kergetik a nagy megapixel számokat, gondolván, hogy minél nagyobb, annál jobb lesz a képminőség. Ez talán a régebbi generációs (telefonba épített) fényképezőknél így is volt, de a technológia már odáig fejlődött, hogy a túl nagy megapixel szám egy viszonylag kevésbé profi fotós keze alatt inkább nehezíti a pillanat tökéletes megörökítését, hiszen nagyobb eséllyel lesz zajos a kép. Nagyobb jelentősége van az objektív fényeresztését kifejező fényerőértéknek is. A fényerő annál nagyobb, minél kisebb ez az (f1,7 , f1,8 stb.) érték. Választáskor figyeljünk oda a látószögre is! A képlet egyszerű: minél nagyobb a látószög, annál több minden fér rá a képre.

És végül a stabilitás kérdését sem hagyhatjuk le, mint a kamera választás egyik igen fontos szempontját. A legideálisabb megapixel szám, a nagy látószög vagy az optikai zoom, mind hiába, ha a gépben nincs megfelelő képstabilizátor, aminek segítségével kiküszöbölhetjük a bemozdulásokból következő elmosodásokat.

  1. Akkumulátor okosan

Az okostelefont használók elsődleges kritikus kérdése szokott lenni az akkumulátor. Egész biztos, hogy az „egy órája töltöttem fel maxra, de már csak 51%-on vagyok…” probléma mindannyiunk életében előfordult már. Ha egy kicsit elmerengünk, mennyivel könnyebb lenne az élet, ha nem kéne óránként az akksi állapotát ellenőrizgetünk… kész vágyálomnak tűnik. Pedig a dolog kulcsa a tudatosság. Ha már kezdetektől fogva odafigyelünk a töltés mikéntjére, jóval hosszabb lehet az akkumulátor élettartama.

Fontos, hogy ne hagyjuk teljes töltésen hosszú időn keresztül, ezért például, amit sokan csinálnak, hogy alvás előtt kezdik tölteni és csak reggel húzzák ki a töltőt, kifejezetten nem ideális. Ha 100%-os az akkumulátor és mégis áramról megy, az nagyjából olyan feszültséget kelt, mintha az ember egy izmát folyamatos megfeszítésben tartaná.

Hatékony akkumulátor élettartam növelő, ha inkább gyakrabban kevesebbet töltjük. Ezt persze a rohanó világunkban nem feltétlen egyszerű kivitelezni, de azért érdemes törekedni rá. Ehhez például nagy segítséget tud nyújtani egy hordozható Power Bank, ami szó szerint bármikor használatra kész, út közben, a tömegközlekedésen vagy bárhol máshol.

  1. Memória

Szintént kritikus kérdés a belső tárhely mérete. Az operációs rendszer alapból elfoglalja a beépített tárhely kisebb hányadát, és akkor még nem is beszéltünk a különböző applikációkhoz szükséges tárterületről, fényképről, esetleg zenékről és egyéb letöltésekről.

Bár a gyártók törekednek rá, hogy egyre nagyobb és nagyobb belső memóriával lássák el az új készülékeket, de minden betelik egyszer. A megoldás tehát itt is a tudatos használat. Érdemes utána járni, hogy melyek a legnagyobb memória igénnyel rendelkező alkalmazások, és ennek tudatában kordában tartani a feleslegesen tárolt adatok elszaporodását. Ennek a beállításokon belül a tárhely kezelése elnevezésű menüpontban tudunk legegyszerűbben utána nézni. A legtöbb telefon ma már képes magától kiszűrni a felesleges, használaton kívül lévő adatokat, és akár egy gombnyomással törölhetjük is őket.

Sokat segíthet a helyzeten, ha az fényképeket és egyéb letöltött fájljainkat rendszeresen átmentjük számítógépünkre vagy egyéb adathordozóra. Ráadásul így attól sem kell félni, hogy probléma esetén esetleg elvesznek. De szintén praktikus megoldás lehet a tárhely bővítés. Erre a mai telefonok esetében általában egy SD kártya behelyezése a legegyszerűbb megoldás. Ha pedig már rendelkezünk SD kártyával, állítsuk be, hogy bizonyos adatokat azonnal ide mentsen a rendszer, hogy nekünk ne is kelljen külön foglalkozunk vele.

Ha netán a bővített belső tárhely sem lenne elegendő adataink tárolásához, ott vannak a felhő alapú megoldások. Több gyártó rendelkezik már saját felhő szolgáltatással (pl. iPhone esetében ilyen az iCloud). Valamint ott vannak a gyártótól függetlenül használható tárolók, mint a Dropbox, a OneDrive vagy az igen népszerű Google Drive. Ezek segítségével saját fiókunkon keresztül egyszerűen tudjuk szinkronizálni adatainkat, így minden adat elérhetővé válik, nemcsak a mobilunkról, de számítógépről és tabletről is.

  1. A képernyő felbontásáról

Ahogyan a kamerák esetében, úgy a készülék kijelzője esetében is sokan tévesen gondolják, hogy a pixelek száma a minőség záloga. A mennyiségtől sokkal fontosabb a sűrűség, hiszen ez határozza meg igazából, hogy a látvány mennyire ’pixeles’. Minél nagyobb a pixelsűrűség, annál több képpont található egységnyi (négyzet inch) területen és annál erőteljesebbek lesznek a színek is. Ezek után könnyen értjük már a ppi (pixel per inch) kifejezést is.

Mit kell tudni az egyes technológiákról? Manapság a leggyakrabban az IPS és az OLED kifejezéssel találkozhatunk. Az IPS a számítástechnikában jelent meg először folyadékkristályos megoldásként. Elsősorban grafikus munkára használt gépekben alkalmazták szép színei, erős kontrasztjai és remek betekintési szöge miatt.  Ez telefonok esetében is különösen hasznos, ha az utcán, napfényben használjuk azokat.

Az AMOLED sem tekinthető új technológiának, sok évvel ezelőtt piacra került az első ezzel működő telefon. Az IPS-sel szemben a legnagyobb különbség, hogy az AMOD / OLED kijelző képpontjai saját fényt bocsátanak ki, így nincs szükség háttérvilágítást tenni a kijelző alá. Ebből fakadóan kevesebb energiát is fogyaszt, illetve mivel kevesebb rétegből állnak az AMOLED kijelzők így a telefon kijelzője is keskenyebb tud lenni. Hátránya viszont a „beégésnek” nevezett jelenség, ami azt jelenti, hogy bizonyos idő után a képernyő egy részén kisebb szürke folt jelenik meg, ami azontúl azon a területen mindig egy halvány árnyékot vet majd az aktuálisan megjelenített felületre.

 

Te sem szeretnél lemaradni vagy kimaradni, netán már el is döntötted, hogy milyen telefonra vágysz, de vásárlás előtt kipróbálnád a boltban? Vagy elvesztél az információk közt és úgy érzed, további szakértő segítségre van szükséged? Bárhogy is legyen, az Euronics országszerte elérhető üzleteiben az eladók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legjobb, az igényeidnek leginkább megfelelő készülékkel térhess haza!

 

Értesülj elsőként telefon akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.